El Moviment d’OlotEl Moviment d’Olot és una dansa creada col·laborativament entre diferents grups de la ciutat i que ha estat possible gràcies al Festival Sismògraf, que ha posat la seva infraestructura a disposició del projecte del Moviment.

En aquesta ocasió, hem tingut el plaer de treballar amb tres grups diferents al teatre d’Olot durant tres dies, previs al Festival Sismògraf, on havíem de presentar el Moviment d’Olot acabat. Aquestes sessions de treball tenien la finalitat de fer un recull de moviments, proposats de forma individual pels integrants de cada grup, per tal d’extreure’n una coreografia final.

L’estructura de les sessions constava d’una primera part d’explicació del projecte i de compartir l’intenció de la sessió, una part d’escalfament i d’entrada en contacte amb el cos, una part de creació en solitari, i una última part de posar en comú la creació individual amb la resta del grup.

Creiem que el resultat de les sessions de treball és una dansa ben representativa de la identitat particular de la gent d’Olot, que es defineix a sí mateixa com a volcànica, creativa i vitalista.
 1. GRUPS DE TREBALL


Alumnes de l’escola de dansa Corart d’Eva Durban

A mida que anaven arribant a l’aula, les alumnes de l’escola de dansa Corart es van anar agrupant en una cantonada. Anaven xerrant i mirant els estranys que aquell dia els feien substituir la seva sessió habitual per una activitat encara misteriosa. Quan ja hi érem totes, vam començar explicant el projecte i què volíem fer: “crear entre totes una nova dansa tradicional per la ciutat d’Olot”. Així, vam començar a compartir què era Olot per cadascuna d’elles. Es repetien molt els següents conceptes: volcànica, humida, terra.

Després d’haver escalfat la ment amb els conceptes que volíem treballar, vam passar a escalfar el cos. Va ser una estona divertida i física en què cada cos aportava la seva presència a la col·lectivitat. Quan semblava que hi havia un clima físic compartit, va ser el moment de tornar a la individualitat de la ment per crear un pas de ball aïllat que pugués formar part d’una dansa comunitària. Mireu el vídeo per veure el resultat d’aquesta sessió.
Grup de dones d’Olot

Un matí plujós i fred, una sala d’assaig on van aparèixer quatre participants. Les altres no havien pogut muntar-s’ho per venir. No passava res, faríem el mateix adaptant-nos a les circumstàncies, seria una sessió més íntima.

Com de costum, vam començar explicant el projecte (“crear entre totes una nova dansa tradicional per la ciutat d’Olot”) i els conceptes que es repetien eren més o menys els mateixos que els que van sortir a Corart. La identitat de la gent d’Olot té molt a veure amb la particularitat del seu territori.

Després d’escalfar també el cos, vam passar al moment de creació individual. En aquest cas, els moviments que sortien éren, més que un simple pas de ball, una representació d’un estat d’ànim, composada per diversos moviments i, sobretot, una marcada performativitat de l’emoció.
Integra: Associació per la Inclusió de Col·lectius de Risc

Els nois i noies del grup d’Integra ens estaven esperant a la sala d’assaig. Tot i que nosaltres arribavem tard, van estar molt contents i amables quan finalment vam aparèixer. Vam plantejar la sessió de la mateixa manera que les anteriors.

El que vam percebre com a particular d’aquest grup va ser la motivació que tenia cadascun dels integrants per participar d’un projecte com el que proposàvem. Els feia molta il·lusió poder crear una nova dansa per la seva ciutat i que la gent pugués aprendre d’ells i elles.
Grup Obert

L’últim grup amb qui vam treballar va ser un grup obert convocat pel Festival Sismògraf. S’hi van apuntar entusiastes del teatre i la dansa que venien des de diversos llocs de Catalunya, alguns de comarques properes i altres fins i tot des de Barcelona. Curiosament només hi havia una dona d’Olot, que va venir amb la seva filla.

El mecanisme va ser el mateix. A l’hora de fer el recull conceptual sobre les idees que relacionem amb Olot, els conceptes que van sorgir van ser els mateixos (volcans, humitat, terra) i algunes romantitzacions de la vida rural. Els moviments que van sorgir d’aquest grup es poden veure al vídeo.
2. PROCÉS DE CREACIÓ COREOGÀFICA

Les quatre sessions amb els grups durant aquell cap de setmana intens van servir per a fer una recol·lecta de moviments. Amb aquesta collita, el Jorge i el Guillem, creadors i dinamitzadors del projecte del Movimiento, se’n van anar a casa amb la missió de crear una dansa que inclogués una mostra representativa del que s’havia creat durant les sessions.

El procés de coreografiar la dansa va durar una setmana i l’objectiu va ser obtenir una dansa que pugués ser fàcilment transmesa de cos a cos. Així doncs, el Jorge i el Guillem van seleccionar els passos de ball proposats pels participants que més encaixaven amb aquest objectiu i que, a més, representéssin d’alguna forma l’essència identitària d’Olot. Paral·lelament, vam treballar amb el músic Carlos Parra per crear la cançó que acompanyés la dansa. El resultat el veieu en el següent vídeo.
D’altra banda, vam proposar al Festival Sismògraf de fer algunes versions reduïdes de la dansa en format vídeo. Aquestes mini vídeo-coreografies serien projectades abans de cada funció del festival i tindrien com a objectiu que la gent del públic s’anés familiaritzant amb la nova dansa d’Olot i la pugués aprendre, com qui s’aprèn un vídeo de TikTok.


3. PRESENTACIÓ I TRANSMISSIÓ DEL MOVIMIMENT D’OLOT

Després de la feina de composició coreogràfica, va arribar el moment de reunir a tots els grups amb qui havíem treballat per mostrar-los el resultat. Alguns buscaven el seu moviment dins del ball i potser es mostraven decepcionats de no trobar-lo, però tothom va acceptar el moviment col·lectiu com a representatiu de la feina feta i de la identitat olotina.

Així doncs, vam començar una llarga sessió de transmissió de la dansa i d’assaig, on tots i totes les participants van posar del seu esforç per aprendre’s de memòria el nou moviment d’Olot. Un cop acabada la sessió, vam fer un descans per dinar i calmar els nervis, ja que a la tarda havíem de presentar el Moviment davant del poble i del públic assistent del Festival Sismògraf.
L’acte de presentació del Moviment d’Olot va començar amb un discurs d’entrega del moviment a la ciutat d’Olot com a patrimoni immaterial. L’alcalde de la ciutat, Pep Berga, va acceptar molt amablement l’oferiment.Tot seguit, va arribar el moment de presentar la dansa als assistents de l’acte. Comença a sonar la cançó del Moviment i, en un primer moment, surten al mig de la plaça el Guillem i el Jorge . Representen el ball de dalt a baix dues vegades, mentre els integrants dels grups amb qui havíem treballat estan dispersos entre el públic. La cançó torna a sonar i alguns dels participants surten de la zona del públic i es posen també al mig de la plaça a ballar la dansa.
A la següent ronda, surten més participants i així fins que la zona de l’escenari queda plena de dansaires. Al finalitzar la representació, el públic aplaudeix emocionat. La cançó torna a sonar per sobre dels aplaudiments i passa el que tothom volia que passés però ningú s’atrevia a pronosticar: la gent del públic surt també del seu lloc i es posa a ballar la dansa, mirant als participants que se la saben de memòria, aprenent-la en directe. Aquest és un dels moments més emocionants del projecte i és el motiu pel qual el seguim portant a altres comunitats.


Proyecto en desarrollo 2021-2024